Menu

Blogsite over Agrotechniek


Over ons

Blogsite over Agrotechniek

Welkom op mijn blog, ik ben Alicjia en in mijn blog jullie wijdt ik uit over het agrotechniek. Agrotechniek, ofwel agrarische techniek in een van de belangrijkste onderdelen in de landbouwsector. Met agrarische techniek wordt de toepassing van technische hulpmiddelen in deze sector bedoeld. De machines en hulpmiddelen die worden gebruikt in de landbouw moeten zware prestaties kunnen leveren. De onderdelen van deze machines moeten daardoor enorm betrouwbaar zijn, een lange levensduur hebben en zwaar werk kunnen doorstaan. Dit ruige onderdeel van landbouw heb ik altijd erg interessant gevonden. Wil je hier meer over te weten komen? Lees dan vooral verder. Heel veel plezier!

Recente artikelen

Sorteermachine aardappelen
18 juli 2018

Na het rooien gaan aardappelen door de sorteermach

Kabels en leidingen: kunststofleidingsystemen
25 augustus 2017

Kunststofleidingsystemen Het is nog niet zo heel l

Archief

Kabels en leidingen: kunststofleidingsystemen

Kunststofleidingsystemen

Het is nog niet zo heel lang geleden dat de leidingen in huis niet van kunststof waren. We gebruikten bijvoorbeeld voor waterleidingen in eerste instantie loden buizen. Deze hadden het nadeel dat bij het gebruik van water je eerst het water goed moest laten stromen, omdat er anders loodvergiftiging kon optreden. Ook verteerde het lood vrij snel. Daarna werden koperen leidingen toegepast die vrij kostbaar waren. De koperen buizen moesten allemaal gesoldeerd worden met soldeer waarin geen lood zat. Daarna is men overgegaan op kunststofleidingsystemen. Kunststoffen zijn niet zo zwaar als metalen en ook gemakkelijker te bewerken. Ze zijn gemakkelijk aan elkaar te bevestigen door middel van lijmen. Kunststofleidingsystemen worden tegenwoordig voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Voor kunststofleidingsystemen gebruiken we hoofdzakelijk pvc Polyvinylchloride, PP-polypropyleen en PE-HD. Ook de verbindingsstukken zijn van kunststof, zodat ze gemakkelijk te lijmen zijn met speciale kunststoflijm. De Jongh Pipesystems is specialist in kunststof.

Voordelen kunststofleidingsystemen

Kunststoffen zijn licht en gemakkelijk bewerkbaar, dus te zagen, boren en te lijmen. Kunststoffen zijn in alle vormen te gieten en te spuiten. Daarom kunnen de verbindingsstukken ook gemakkelijk van kunststof worden gemaakt. Om de sterkte van de buizen te verbeteren, worden ze uit meerdere lagen opgebouwd. Hoe meer lagen een buis heeft hoe sterker hij wordt. Leidingen die in de bouw worden gebruikt moeten een lange levensduur hebben. De materialen die in de bouw worden gebruikt hebben een levensduur van enkele tot tientallen jaren. In verband met de veiligheid worden in de bouw voor leidingen en buizen kunststoffen gebruikt. Zij hebben tegenwoordig gemakkelijk een levensduur van meer dan 100 jaar. De kunststofleidingsystemen kunnen worden toegepast voor water, gas, elektriciteit en afvoer. Kunststoffen zijn ideaal om in vochtige ruimtes te gebruiken: ze roesten niet. De lange levensduur is vooral van belang bij gewone- en drukleidingsystemen.

PE-kunststof

De PE-leidingsystemen hebben naast de reeds genoemde voordelen ook nog eens een hoge slijtvastheid. Deze kunststof is opgebouwd uit een fijne structuur. Ze kunnen ook op plaatsen gebruikt worden waarbij de temperatuur ver onder het vriespunt ligt. Voor leidingen die naast een hoge slijtvastheid ook bestand moeten zijn tegen chemische invloeden gebruiken we PE-HD-leidingen. Het kan ook worden toegepast op plaatsen die onder invloed staan van Uv-stralen.

Nadeel van kunststof

Naast de genoemde voordelen hebben kunststoffen ook een nadeel. Dat is de berg afval die er ontstaat. Kunststoffen vergaan niet, zodat de berg afval steeds groter wordt. Tegenwoordig worden kunststoffen daarom, indien mogelijk, gerecycled.