Menu

Blogsite over Agrotechniek


Over ons

Blogsite over Agrotechniek

Welkom op mijn blog, ik ben Alicjia en in mijn blog jullie wijdt ik uit over het agrotechniek. Agrotechniek, ofwel agrarische techniek in een van de belangrijkste onderdelen in de landbouwsector. Met agrarische techniek wordt de toepassing van technische hulpmiddelen in deze sector bedoeld. De machines en hulpmiddelen die worden gebruikt in de landbouw moeten zware prestaties kunnen leveren. De onderdelen van deze machines moeten daardoor enorm betrouwbaar zijn, een lange levensduur hebben en zwaar werk kunnen doorstaan. Dit ruige onderdeel van landbouw heb ik altijd erg interessant gevonden. Wil je hier meer over te weten komen? Lees dan vooral verder. Heel veel plezier!

Recente artikelen

Sorteermachine aardappelen
18 juli 2018

Na het rooien gaan aardappelen door de sorteermach

Kabels en leidingen: kunststofleidingsystemen
25 augustus 2017

Kunststofleidingsystemen Het is nog niet zo heel l

Archief

Sorteermachine aardappelen

Na het rooien gaan aardappelen door de sorteermachine. De aardappelen worden hier op grootte gesorteerd, waarbij het van belang is dat het sorteren snel, foutloos en zonder schade aan de aardappel plaatsvindt. Een goede sorteermachine voor ardappelen is altijd flexibel inzetbaar als onderdeel van de gehele inschuurlijn. Een inschuurlijn is het totaal van machines die worden gebruikt vanaf het moment van aanvoer tot aan de opslag van de aardappel. Een machine geschikt om te bedienen met weinig personeel zal het rendement verhogen. 

De traditionele sorteermachine voor aardappelen is geschikt voor consumptie- en pootaardappelen. Er zijn drie soorten machines; de bunkersorteerder, kistensorteerder en een trapsorteerder. De verschillende fabrikanten leveren diverse uitvoeringen die allemaal wel sorteren volgens hetzelfde uitgangspunt. Er is een schokmechanisme om de aardappels te transporteren en zeven in verschillende maten om de aardappels te sorteren. De aardappel wordt schuin opwaarts geworpen en valt per schok schuin voorover. De aardappel kan hierdoor niet tussen de sorteergaten laveren. Het resultaat is een handelsproduct met de juiste maat. Deze manier van sorteren wordt ook toegepast voor onder anderen uien en bloembollen.  Er zijn verschillen tussen de verschillende machines. De opstelling en de uitvoering zijn sterk van invloed op de prijs. Het geheel moet namelijk aansluiten op de mogelijkheden en capaciteitsvraag van het bedrijf. De sorteermachine voor aardappelen moet per dag een maximale aanvoer kunnen verwerken zonder de opslagcapaciteit te verstoren. Door te wisselen met de hoeveelheid aan- en afvoerbanden is een mate van flexibiliteit voor handen.  Sinds 2012 is er een nieuwe generatie sorteermachines voor aardappels op de markt. Zo is er al een volautomatische optische sorteermachine voor aardappelen op de markt. Geschikt voor consumptieaardappelen en ongewassen pootaardappelen. Het apparaat sorteert de aardappel op maat, kleur en vorm. Het detecteert de aardappel op groeischeuren, rot, ritnaalden, schurft, rhizoctonia (een bodemschimmel waardoor de plant verwelkt)en (groene) verkleuring. De ongewenste aardappel wordt automatisch gescheiden. Het resultaat is een kwalitatief uitstekend eindproduct met een hogere opbrengst. Momenteel produceren meerder bedrijven zoals Tolsma Techniek Emmeloord BV sorteermachines.  De aanschaf van een sorteermachine voor aardappelen is kostbaar maar verdient uiteindelijk zichzelf terug. De kostprijs daalt als grote hoeveelheden aardappels efficiënt verwerkt worden met een minimum aan menselijke handelingen. Het verkopen van een goed product met de juiste handelsmaat is van belang voor een goede omzet. Een goede sorteermachine voor aardappelen is ook gebruiksvriendelijk en heeft weinig onderhoud nodig. Dat is het geval voor iedere teler maar ook voor machines voor industrieel gebruik. De lager de jaarlijkse afschrijving, hoe hoger de uiteindelijke winst.